Van Charmant & Normaal

Nog 7 nachtjes slapen en dan…..

Nee, dan ben ik niet jarig, maar dan is het cultuurgebouw weer open en kunnen de lessen weer van start.

“Ik mag weer beginnen”…..ik weet nog dat ik het ooit zei toen mijn pauze af was gelopen en ik opstond in de personeelskamer om naar mijn leslokaal te gaan. Een opgetrokken wenkbrauw van een collega als reactie.

Het is ook precies wat ik in de afgelopen weken heb ervaren;

Ik moest dan wel vanaf mijn zolderkamer lesgeven, maar ik mócht de leerlingen weer zien en helpen om hun muziek nog mooier te maken.

Ik moest dan wel inloggen, maar ik mócht naar hun verhalen luisteren over hun zoektochten met alles wat zij op dit moment meemaken in hun isolementsleven, alvorens ze gingen fluiten.

Ik moest dan wel goed bedenken hoe ik die lessen zou vormgeven, maar ik mócht vooral ook genieten van mijn fijne werk, de leerlingen en de energie die ik daarvan krijg.

En ook mocht ik in de afgelopen weken ervaren dat als je verder luistert en kijkt dan het geluid dat door de computer komt er nog heel veel mogelijk is……een soort versnelde tijdreis naar de toekomst. Of trekt u nu ook uw wenkbrauw op?

De volgende vraag werd me gesteld: “Is er misschien ook iets dat je gaat missen als het straks weer gewoon is?”

Ik vroeg me bij deze vraag even af of “gewoon” zoiets betekent als “het hernieuwde-nieuwe-normaal”, maar dat werd al snel verdrongen, doordat ik mezelf in de meest onhandige yogaposes terugzag voor het beeldscherm als ik aan een leerling wilde laten zien welke vingers op de juiste kleppen van het instrument moesten, of als ik voor de camera wilde laten zien wat het verschil is als je een hoge of lage toon moet blazen….een soort duckface als gevolg, wat dan weer heel confronterend is om van jezelf te zien.

Nee, het lesgeven was de laatste weken verre van charmant, maar het diende een doel hè?!

Weer een gedachte die bij me opkomt; in hoeverre zal het lesgeven weer als vanouds zijn als ik in het hernieuwde-nieuwe-normaal-tijdperk in het leslokaal zal staan achter een zogeheten spatscherm -nee…dát klinkt pas charmant zeg!-

Vanaf volgende week moet ik weer naar de muziekschool toe, maar mág dan weer als vanouds lesgeven…hernieuwd en heel normaal!