Veelgestelde vragen

Jazeker, dat kan! Als de leerling al speelde, zal het misschien even wennen zijn, maar met beugel kun je gewoon spelen.

Dat kan! Het is zeker niet altijd zo dat het notenschrift dezelfde problemen geeft als geschreven letters of cijfers. Indien dat echter wel het geval is, zijn er verschillende manieren om daarmee om te gaan. Ook is er een ruime keuze uit bladmuziek die wat prettiger te lezen is. In de lessen is tevens aandacht voor de manier hoe je je muziek kunt studeren. Deze tips zijn vaak ook toepasbaar in andere leersituaties.

Dwarsfluit leren spelen kan op veel manieren. Auditief (op het gehoor), visueel (grafische notatie, noten lezen), improviserend. De lessen worden afgestemd op de leerling. Hierbij wordt aangesloten bij wat er mogelijk is voor de leerling. Zo wordt steeds een stapje verder gegaan en zullen lessituaties tijdens de muziekles ook inzetbaar zijn in andere situaties buiten het leslokaal. De lessen zijn dus geheel op maat.

Iedereen kan zich één keer per jaar vrijblijvend inschrijven voor een proefles van 30 minuten. Kosten voor deze proefles zijn € 10,– . Indien men gaat starten met lessen, zal de proefles in mindering worden gebracht op het lesgeld.

Als iemand met lessen gaat starten, is het goed van tevoren overleg te hebben over de mogelijkheden van dwarsfluiten. Er zijn verschillende merken/types. Vraag gerust om informatie. Ook wanneer je een instrument van iemand kunt lenen of tweedehands overnemen, mag je advies vragen over dat instrument. Ook tijdens de (proef)les kan het instrument even bekeken worden.

Afhankelijk welke fluit de leerling nodig heeft, kan er gekeken worden naar diverse mogelijkheden. Neem contact op als hier vragen over zijn.

Een dwarsfluit (gekocht/geleend/gehuurd), een muziekstandaard en lesmaterialen als boeken, een potlood, usb-stick en een schrift. De boeken worden door de leerling zelf aangeschaft na advies tijdens de les. Niet alle leerlingen gebruiken dezelfde boeken, omdat de lessen individueel afgestemd worden op elke leerling.

Je kunt al beginnen vanaf 6 jaar. Je begint dan meestal op een kleinere dwarsfluit, afhankelijk van je lichaamslengte en de lengte van je armen. Het is fijn als de tanden al gewisseld zijn, maar niet persé een voorwaarde. Hiervoor zijn oplossingen met aangepaste fluiten. Of je kind al kan starten is het beste te beoordelen tijdens een proefles.

Er is nog nooit iemand geweest die het níet kon leren! Elk instrument heeft onderdelen die (misschien) wat moelijker zijn dan bij andere instrumenten en dat is ook per persoon verschillend. Bij dwarsfluit is het eerste begin om een geluid te krijgen vaak het moeilijkst. Zodra iemand doorheeft hoe er geblazen moet worden, lukt het daarna altijd. De lessen worden op je afgestemd en in stapjes aangeboden. Soms word je hierbij even uitgedaagd, een andere keer wordt er weer even herhaald om zo het plezier van muziek maken volledig te ervaren.

Het is mogelijk om op elk gewenst moment te starten met de lessen. Afhankelijk van het aantal resterende lessen in het lopend cursusjaar zal er gekeken worden hoe er het beste ingeschreven kan worden of kan een op-maat-pakket worden samengesteld.